Is de kans op hart- en vaatziekten na de paasdagen verhoogd?

Er is al veel beweerd over ei. Het zouden echte cholesterol bommetjes zijn vol met verzadigd vet. Volgens o.a. het voedingscentrum heb je een verhoogde kans op het krijgen van hart- en vaatziekten bij het eten van veel eieren door het hoge cholesterol en verzadigde vet gehalte.

Als je kijkt naar de laatste onderzoeken is dit niet waar.

Het merendeel van je cholesterol reguleert je lichaam zelf. Je lever maakt cholesterol aan en als je via de voeding te veel hiervan binnen krijgt dan maakt je lichaam er minder van aan. Dit werkt andersom ook zo als je te weinig cholesterol binnen krijgt.

De laatste onderzoeken laten ook zien dat er geen enkel verband is tussen cholesterol consumptie en de kans op het krijgen van coronaire hartziekten. Uit een recent onderzoek (2016) is zelfs gebleken dat het overlijdensrisico bij ouderen (65+) stijgt als hun cholesterolgehalte daalt.

Ook het gehalte aan verzadigd vet maakt het eten van ei geen gevaar voor onze gezondheid. Het eten van ei geeft ons energie en een lang verzadigd gevoel juist door het verzadigde vet.

De link met vet en hart- en vaatziekten is er wel maar dit geldt voor industriële transvetten.

Dit inzicht staat natuurlijk lijnrecht op wat altijd is beweerd…

I know.. en ik hoop dat dit ook snel doordringt tot iedereen die advies geeft over gezondheid en dat er niet zo krampachtig vastgehouden wordt aan oude onderzoeken.

Geniet dus lekker van je eitje en houdt het volgende in je achterhoofd;

* Ei is een van de meest volwaardige eiwitbronnen en bevat alle aminozuren die wij dagelijks nodig hebben.

* Ei zit vol met vitamines en mineralen waaronder vitamine A waar veel mensen een tekort aan hebben maar ook vitamine B12 , ijzer en zelfs een beetje vitamine D.

* Ei bevat twee sterke antioxidanten voor onze ogen. Deze antioxidanten bevinden zich in het eigeel. Hoe geler het eigeel des te meer stoffen voor de bescherming van ons oog.

* Ei is goed voor onze hersenen vanwege de hoeveelheid choline.

* Ei houdt je bloedsuikerspiegel in balans.

* Ei geeft je een lang verzadigd gevoel.

Tenslotte,

Kies biologische eieren, het liefst van kippen die buiten scharrelen. Deze bevatten o.a. meer omega 3 maar zijn ook veel blijer dan de gemiddelde kip. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *