Griep wordt vaak verward met een verkoudheid. Typisch is dat de griep begint van het ene op het andere moment. Je hebt bij de griep niet alleen last van je luchtwegen, een loopneus, keelpijn en hoesten maar daarnaast ook nog veel last van verschijnselen door je hele lichaam. Hierbij moet je denken aan flinke koorts, rillingen, spierpijn, hoofdpijn, somberheid en zwakte. Griep wordt veroorzaakt door het influenza virus. Het influenza virus is veel agressiever dan de verkoudheid virussen.
Een aantal van bovenstaande klachten worden echter niet veroorzaakt door het virus maar door jouw immuunsysteem en zenuwstelsel. Laten we eens gaan kijken..
Gefeliciteerd je hebt koorts!
Dit betekent dat jouw immuunsysteem doet wat het moet doen namelijk; de binnengekomen indringer (influenza virus) vermoorden door warmte aan te maken. Dit doet het lichaam o.a. door koude rillingen en deze krijg je doordat spieren zich snel en oncontroleerbaar samenspannen en vervolgens ontspannen, met als doel snel veel energie te verbruiken en hierdoor warmte aan te maken, koorts dus. Het influenza virus kan niet tegen hoge temperaturen. Als je dit proces onderdrukt door bijvoorbeeld een paracetamol te nemen duurt het herstel mogelijk zelfs nog langer. De hoogte van de koorts (tot 41 graden) zegt niks over de ernst van de aandoening.
Waarom nou die spierpijnen?
Ook de spierpijnen worden veroorzaakt door ons eigen immuunsysteem. Dit komt door ophopingen van afweerstoffen in de spieren. Witte bloedcellen maken signaalstoffen aan om andere witte bloedcellen te waarschuwen dat er een indringer is. Deze stoffen kunnen gaan ophopen in de spieren. Het is een beetje zoals na het sporten, dan is het melkzuur wat zich ophoopt. Bij de griep zijn het de boodschappenstoffen van het immuunsysteem die de pijnreceptoren activeren. Na een paar dagen griep worden er ook spieren afgebroken om voor het immuunsysteem als brandstof verbruikt te worden.
#hoofdpijn
Buiten de pijn die ontstaat door zwelling van de holtes worden er tijdens een infectie door het immuunsysteem stofjes aangemaakt genaamd ‘’cytokines’’. Buiten het bestrijden van de infectie kunnen ze ook ontstekingen veroorzaken die zorgen voor pijn. Een ontsteking is een normale reactie van het lichaam en zorgt ervoor dat het directe gevaar wordt afgewend en de schade wordt hersteld. We hebben die ontsteking dus (kort) nodig en bij een goed werkend immuunsysteem wordt de ontsteking ook weer uitgezet. Ook veroorzaakt de koorts een zwelling van de bloedvaten waardoor er druk ontstaat en hoofdpijn klachten.
Er werd altijd gedacht dat de hersenen voorrang hebben qua energieverdeling op alles. Inmiddels laat nieuw onderzoek zien dat dit niet zo is. Het immuunsysteem heeft voorrang en wil de indringer doden voordat die jou dood. Het immuunsysteem draait op glucose en heeft veel energie nodig wat ten koste gaat van de energie die anders naar de hersenen zou gaan. Je wordt dus moe, suf en zelfs een beetje depressief, het is immers niet de bedoeling dat je heel actief gaat doen. Je lichaam vraagt om rust en slaap en het hoofd wordt een beetje ‘’uitgezet’’.
Ziektegedrag
Als je ziek bent heb je vaak de neiging om je terug te trekken. Dit is een evolutionair aspect om te ‘’overleven’’ en dit zie je ook terug bij dieren die ziek zijn. Ziektegedrag bestaat al miljoenen jaren en levert een voordeel op. Afzondering van onze sociale omgeving zorgt ervoor dat de infectie zich minder snel kan verspreiden en onze genen worden doorgegeven zelfs als het individu het niet overleefd. Ook het maskeren van ziek zijn zie je terug bij dieren. Apen bijvoorbeeld maskeren hun ziek zijn als de kans op voortplanting zich aandoet. Wij maskeren het als we moeten werken.
Bovenstaande symptomen zijn dus een teken van een goed werkend immuunsysteem, immers je merkt er pas echt wat van als je immuunsysteem aan het terugvechten is. Het wordt pas kwalijk als je een indringer hebt waar je lichaam niet op reageert of niet voldoende, als een ontsteking chronisch wordt of steeds terugkeert of dat je heel lang ziek blijft.
Luister naar je lichaam
Gemiddeld ben je door het influenza virus 3 tot 5 dagen echt goed ziek maar het kan ook rond de 8 dagen aanhouden. Het volledig herstel kan dan ook nog wel tot 3 weken duren. Je kunt het lichaam optimaal ondersteunen door te luisteren en het niet tegen te gaan. Ga slapen, neem je rust, drink voldoende water en eet gezond.
Een aantal wat minder bekende middelen die je kan gebruiken om je immuunsysteem te helpen i.p.v. te onderdrukken en waarmee ik in mijn praktijk goede ervaringen heb;
Zink gaat de vermeerdering van het virus tegen en helpt tegen keelpijn. Neem zuigtabletten 3-4 keer per dag.
Engystol van “Heel biologische geneesmiddelen” ruimt virussen op en stimuleert de cellen die in opdracht van het immuunsysteem werken om het virus te elimineren
Vlierbessensap is super want hier zitten stoffen in die je immuunsysteem reguleren én ervoor zorgen dat virussen niet aan je cellen kunnen hechten (wat een virus doet om te vermeerderen). Je kunt vlierbessensap gebruiken (zonder suiker) of neem het middel Sambucol.
Het gaat niet over
Wat nou als jij je steeds ellendig en moe voelt? Je last hebt van steeds terugkerende infecties of misschien zelfs chronisch? Denk ook aan schimmelinfecties en bacteriële infecties. Dan kan ik je in mijn praktijk verder helpen om je immuunsysteem te versterken of juist weer tot rust te brengen. Maak dan een afspraak via de e-mail of telefoon.